דילוג לתוכן

דמנציה טיפול

גריאטר / פסיכוגריאטר - פרופסור אלי מזרחי
פרופסור אלי מזרחי

פרופסור אלי מזרחי - מומחה גריאטריה ופסיכוגריאטריה

פרופסור אלי הוא מומחה גריאטריה ופסיכוגריאטריה עם 38 שנות וותק בתחום. פרופ’ אלי מזרחי עוסק במחקר בתחום הפרעות זיכרון ודמנציה בגיל השלישי וכן בפיתוח מדדים לניבוי יכולתו של חולה להשתקם לאחר אירוע מוחי ואו ניתוח לקיבוע שבר במפרק ראש הירך, ומציג בכנסים בארץ ובחו"ל.

“אני מאמין, כי שילוב מתאים בין מיומנות מקצועית, הבנת צרכי המטופל, ניסיון מקצועי רב וידע עדכני, הוא המפתח להשגת תוצאות מצוינות בתחום שפור תפקודו ואיכות חייו של החולה המבוגר”

אודות פרופ’ אלי מזרחי

תוכן עניינים

כיצד מתפתחת ומתי יש לפנות לטיפול בדמנציה?

דמנציה דומה לגנב הפורץ לביתנו באישון לילה. כלומר כמו אותו גנב היא "נכנסת" בשקט מבלי שנבחין בה. תמונה שמרבה לחזור במרפאה להערכה לגיל המבוגר אותה הנני מנהל ברח' הברזל 5, בתל אביב, היא של שני בני זוג מבוגרים שאחד מהם החל לסבול מירידה ביכולת השכלית שלו, מלווים באחד או יותר מילדיהם. כשאני שואל מתי לראשונה הם שמו לב שהופיעה ירידה ביכולת השכלית של בן הזוג/הורה, עשוי להתפתח ויכוח בין בני המשפחה לגבי המועד המדויק בה הופיעו סימני הירידה השכלית. ויכוח זה משקף נאמנה את העובדה שבתחילת המחלה סימני הירידה ביכולת השכלית מיוחסים לגילו המתקדם של החולה ולא למחלה. ככל שהמחלה הולכת ומתקדמת ומתחילה להיות מלווה בקשיים בתפקוד היום יומי, "יורד האסימון" לבני משפחת החולה והם פונים לרופא בבקשת עזרה.

הירידה השכלית שמלווה בירידה ביכולת העשייה היום יומית, מתפתחת באופן הדרגתי משך מספר שנים. במידה והירידה השכלית והתפקודית נמשכת פחות משנה, יש לחפש גורמים אחרים העלולים לגרום לירידה זו כמו דיכאון ואו טיפול תרופתי שיכול לפגוע ביכולת השכלית ובעקבות כך גם לירידה תפקודית.

מהן דרכי הטיפול בדמנציה?

טיפול בדמנציה מתבצע בהתאם לחולה ולדרגת חומרתה של המחלה. יש להבין כי לא קיים טיפול אשר יכול לרפא את המחלה. אולם כן ישנו טיפול שבכוחו להשפיע על קצב הידרדרות המחלה.

השלב הראשוני הוא להבין מדוע המחלה נגרמה ואז להחליט על סוג הטיפול הרצוי. במקרים מסוימים טיפול תרופתי יספק את המענה הדרוש. במקרים אחרים יהיה צורך לשלב פעילות טיפולית אשר תשפר את היכולות הקוגניטיביות של המטופל.

דמנציה טיפול
דמנציה
טיפול בדמנציה

טיפול בדמנציה ע"ש ד''ר אלואיס אלצהיימר

ד"ר אלואיס אלצהיימר, היה רופא שחי בתחילת המאה ה – 20, והתמחה בפסיכיאטריה. בתור שכזה הופנתה לטיפולו חולה כבת חמישים שסבלה ממחשבות שווא, כלומר מחשבות שאין כל קשר בינן לבין המציאות, היא טענה שבעלה בוגד בה. ד"ר אלצהיימר עקב מספר שנים אחר החולה עד לפטירתה של זו האחרונה. במהלך אותן שנים הוא שם לב שמלבד מחשבות השווא החולה גם החלה לפתח ירידה ביכולתה השכלית שלוותה גם בירידה תפקודית.

לאחר פטירת החולה נלקחו דגימות מרקמת מוחה ונבדקו לאחר הכנה מתאימה תחת מיקרוסקופ. הרישומים המקוריים המתארים את הממצאים ברקמת המוח וכתובים בכתב ידו של ד"ר אלצהיימר נשתמרו מאז ועד היום. תיאורים אלו דומים לממצאים ולשינויים ברקמת מוחם של חולי אלצהיימר כפי שמתוארים נכון להיום על ידי חוקרים העוסקים בחקר מחלת אלצהיימר. בזמן שד"ר אלצהיימר תאר את המקרה הראשון בהיסטוריה הרפואית של המחלה שיותר מאוחר נקראה על שמו, הוא חשב שמדובר במחלה שפוגעת באנשים בגיל העמידה.

נכון להיום אנו יודעים שמרבית מקרי מחלת הדמנציה מתרחשים אצל בני 65 ומעלה ומיעוטם באנשים צעירים יותר מגילאי 65 ומטה.

דמנציה - טיפול

דמנציה טיפול תרופתי במחלה

נכון להיום ניתן לדבר על שני סוגי טיפול בדמנציה:

  1. הסוג הראשון הינו טיפול שיש בו כדי להקל על תסמינים עליהם מתלוננים החולים ושאנו יכולים לאבחן אותם בעזרת מבחנים מתאימים. לדוגמה ירידה בכושר הריכוז והפרעות בזיכרון לטווח קצר בהם ניתן לטפל בתרופות המעכבות את פעילותו של האנזים אצטיל כולין אסטרז. דוגמאות לתרופות הנמנות על סוג טיפול זה הן דונפזיל (Donepezil, שמות מסחריים – Aricept, Asenta, Memorit), וריבסטיגמין (Rivastigmine, שם מסחרי – Exelon). תרופות אלו יכולות לשפר את יכולת הריכוז והזיכרון לטווח קצר ואו לעכב את קצב ההידרדרות בתפקודים שכליים אלו בחולים שמקבלים טיפול זה בהשוואה לחולים שלא מקבלים אותו. יש צורך במתן של כשלושה חודשים של תרופות אלו על מנת להשיג את ההשפעה המרבית. משך זמן השפעת טיפול תרופתי זה הוא כשלוש שנים.

    מעבר להשפעה על היכולת השכלית של החולים נימצא שלתרופות אלו גם השפעה על הפרעות התנהגות מהם החולים סובלים בשלבים מתקדמים של המחלה. כלומר חולים שלוקחים תרופות אלו יש להם פחות הפרעות התנהגות בהשוואה לחולים שלא לוקחים תרופות אלו(בהפרעות התנהגות נדון בפרק ניפרד). בנוסף לתרופות שהוזכרו למעלה ופועלות במנגנון פעולה דומה (עיכוב פעולת האנזים המפרק את האצטיל כולין) ומשפרות את היכולת השכלית והתפקודית של חולים בשלבים הראשונים למחלתם אנו מכירים תרופה בשם ממנטין (Memantin)(Ebixa – בשמה המסחרי), הפועלת בצורה שונה במוח מהתרופות המעכבות את האנזים אצטיל כולין אסטרז. במחקרים שפורסמו לאחרונה נימצא שתרופת ממנטין עשויה לשפר את היכולת השכלית והתפקודית של חולים הסובלים ממחלת אלצהיימר מתקדמת.

  2. סוג שני של טיפול בדמנציה שעשוי להשפיע על מהלך המחלה. בעבודה שהתפרסמה ב"ניו אינגלנד גו'רנל אוף מדיסין " (New England Journal of Medicine) שהוא העיתון הרפואי הקליני מן המובילים בעולם, בשנת 1999 על ידי סנו (Sano) וחבריו, נימצא שמתן ויטמין "אי"(Vitamin- E) במינון של 2000 מיליגרם ליום לחולים במחלת אלצהיימר, אפשר את המשך החזקת חולים אלו בביתם ודחה את הכנסתם למוסדות בקהילה וזאת בהשוואה לחולים שלא קיבלו ויטמין זה.
    כלומר מתן הויטמין עקב את התקדמות המחלה ואת ההפרעות המתלוות להתקדמות זו. לכן משפחות חולים אלו יכלו להתמודד ולטפל ביקיריהם משך זמן ארוך יותר בקהילה בהשוואה לחולים שלא קבלו טיפול זה.

דמנציה טיפול

למי פונים בכדי לטפל בדמנציה?

כדי להתמודד טוב יותר עם דמנציה ועל מנת לקבל את הטיפול המתאים מומלץ לפנות לאיש מקצוע מומחה בתחום אבחון דמנציה אצל מבוגרים שיאבחן את המחלה וירשום טיפול תרופתי ובכך לעכב את הידרדרות המחלה. כמו כן, ייעוץ מקצועי יסייע לכם לדעת בטרם עת עם מה הנכם מתמודדים, וכתוצאה מכך להמשיך לחיות ולהתנהל כמה שיותר טוב לצד המחלה. לקריאה נוספת בנושא טיפול בדמנציה לחצו על הקישור.

פרופ אלי מזרחי מומחה לטיפול בדמנציה

באמצעות פנייה לייעוץ מקצועי ניתן, במקרה של דמנציה, לעכב את התקדמות המחלה  ולשפר את איכות החיים של החולה. במידה וקיים חשש לדמנציה אתם מוזמנים לתאם תור לפרופ' אלי מזרחי, גריאטר ופסיכוגריאטר בעל ניסיון רב בתחום. לעבור הערכה מתאימה וללמוד על האפשרויות העומדות לרשותכם בהתמודדות עם המחלה.

התקשרו