הגיל השלישי מכונה אמנם גיל הזהב, אבל ההתמודדות בגילאים אלו אינם נוצצים כלל. השנים עושות את שלהן, והיכולות הפיזיות כמו גם היכולות השכליות נפגעות ברמה כזו או אחרת. בשלב זה זקוק האדם המבוגר לעזרה חיצונית גם בביצוע פעולות פשוטות יחסית, והפעילות היומיומית שלו יורדת הילוך. גם מבחינה רפואית הוא זקוק לעזרה מותאמת.
תחום הגריאטריה נועד לראות את האדם המבוגר בראייה כוללנית, כזו שמבינה את תהליכי ההזדקנות ואת הבעיות המאפיינות את השלב הזה בחיים. ולהציע למבוגרים טיפולים בהתאם לכך.
מהי פסיכוגריאטריה?
פסיכוגריאטריה הוא תחום שמשלב פסיכיאטריה וגריאטריה. כלומר, מענה פסיכיאטרי לבני הגיל השלישי. היות ובגיל זה יש תופעות נפשיות, רגשיות או נוירולוגיות שונות, חשוב כי יינתן לאדם המבוגר טיפול פסיכוגריאטרי אשר מבין את מצבו של ואת הייחודיות של המבנה הנפשי שלו.
באילו מצבים יש לעבור הערכות תפקוד?
יש מצבים שונים בהם צריך אדם מבוגר לעבור בדיקות ואבחונים. וזאת כדי לקבוע את היכולות הפיזיות או השכליות שלו. לדוגמה, חוות דעת לביטוח לאומי או לחברת ביטוח אחרת. ההחלטות בדבר הקצבאות והסיוע להן הוא זכאי תתקבלנה על בסיס חוות דעת רפואית. גם המשמעות של החתימה על מסמכים בעלי חשיבות כמו צוואה או הסכמים תינתן בהתאם לחוות דעת של גריאטר המאשר כי המבוגר חתם בהיותו צלול ובעל יכולת לקבל החלטות.
מה זה מבחן מיני מנטל?
מדובר על מבחן קצר עבור אבחון מנטלי. המבחן בוחן את המצב הנפשי של האדם המבוגר, את התפקוד הקוגניטיבי שלו, את יכולת ההתמצאות, הזיכרון, הקשב, וכן כישורי שפה. המטרה של האבחון הוא לבדוק באם האדם המבוגר שמור מבחינה קוגניטיבית, ובמידה ולא, אזי לבדוק מה מידת חומרת הירידה הקוגניטיבית מימנה סובל האדם המבוגר.
האם אתה מאבחן דיכאון?
אחת הבעיות הנפשיות המאפיינות את בני הגיל השלישי הוא דיכאון. חשוב לאבחן את הדיכאון בשלב מוקדם ככל האפשר על מנת לטפל ולשמור על מצבו הנפשי של האדם המבוגר. את האבחון והטיפול בדיכאון ניתן לבצע אצל פרופ' אלי מזרחי.
איזו תעודה רפואית תספק?
במקרים בהם פונים לגריאטר יש צורך לקבל מסמך רשמי הקובע את מצבו של האדם המבוגר. וזאת כדי להציג את המסמך מול גורמים שונים כמו ביטוח לאומי וכדומה. עם תום הפגישה, יקבל המבוגר מסמך רפואי רשמי ובו מוצגת חוות דעתו של הפרופסור. את המסמך הזה ניתן להציג מול כל הגורמים הנדרשים על מנת למצות זכויות ולקבל עזרה כנדרש.
מה כוללת הפגישה?
פגישה אצל פרופ' אלי מזרחי תכלול אבחון מקיף של האדם המבוגר, כמו גם תשאול רפואי הכולל הערכה קוגניטיבית, נפשית, רפואית ותיפקודית. מלבד זאת יסקור הפרופסור את התרופות הקבועות שהמבוגר נוטל ואת היכולות הנוכחיות שלו בניהול חיי היום יום שלו. הפגישה הינה שלב ראשון לקראת בניית תכנית טיפולית מתאימה, לשיפור איכות החיים של האדם המבוגר.