חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מהי גריאטריה?

גריאטר / פסיכוגריאטר - פרופסור אלי מזרחי

מעבר מידע מהיר

גריאטריה מהשפה היוונית או רפואת ה -"גיל השלישי" בשפה עברית הנה תחום ברפואה המטפל בבעיות בריאות של אנשים באוכלוסיה מגיל 65 ומעלה. גריאטריה מתייחסת לחולה כמכלול ונותנת מענה לבעיות נפשיות, בעיות זיכרון, בעיות רפואיות, בעיות תפקודיות ובעיות סוציאליות המתקיימות באותו חולה בו זמנית.

ניתן לחלק את האוכלוסייה בכללותה לשלוש קבוצות גיל:

  1. מרגע הלידה עד להופעת סימני הבגרות הראשונים – בקבוצת גיל זו מטפל רופא הילדים.

  2. מרגע הופעת סימני הבגרות הראשונים עד גיל 65 – בקבוצת גיל זו מטפל בעיקר הרופא שהתמחה ברפואת המשפחה, כרופא ראשוני. במידה ורופא המשפחה מזהה בעיות רפואיות שאינן בתחום אחריותו, הוא מפנה את החולה להערכה, אבחנה וטפול על ידי רופא המומחה באותו תחום. למשל, באם החולה מתלונן על כאבים בחזה במאמץ הוא קודם יופנה לרופא שהתמחה בקרדיולוגיה בשאלה של מחלה בלב הגורמת לתלונות אלו.

  3. מגיל 65 ואילך – כשם שבקבוצת הגיל הראשונה מטפל רופא הילדים, אזי בקבוצת גיל זו אמור לטפל הרופא שהתמחה בגריאטריה. בהתחשב בעובדה שמספרם של הרופאים המומחים בגריאטריה הינו קטן יחסית לגודל אוכלוסיית האנשים בני 65 ומעלה, רופא המשפחה הינו הרופא המטפל העיקרי בקבוצת גיל זו כשהרופא שהתמחה בגריאטריה משמש לו, במידת הצורך, כיועץ.
מהי גריאטריה?

למה צריך רופא גריאטר?

רופא גריאטר הוא מומחה בטיפול רפואי של אנשים מגילאי 65 ומעלה. הצורך בגריאטר עולה מכך שאנשים בגיל הזה עשויים להתמודד עם בעיות בריאותיות מיוחדות כגון מחלות כרוניות, בעיות נפשיות וקושי בניוונות. כמו כן, הם רגישים יותר לתופעות לוואי ודרושים טיפול רפואי מותאם אישית ומשולב.

מתי פונים לגריטאר?

אנשים פונים לגריאטר כאשר נדרש ניהול רפואי מורכב שמתאים לגילם, כולל מחלות כרוניות, בעיות נפשיות, תפקודיות נמוכה, או צורך בשלטון בתרופות. הוא מספק טיפול אישי ומשולב שמקדם את איכות החיים והעצמאות של המטופלים, ונותן תמיכה גם למשפחה ולמטפלים אחרים.

מרפאות גריאטריה בישראל

נכון להיום במרכזים רפואיים שונים בארץ, ישנן מרפאות להערכה כוללת של חולים גריאטריים (כמו של פרופסור אלי מזרחי) , אליהן רופא המשפחה, יכול להפנות את החולה הגריאטרי לצורך הערכה, אבחנה וטפול, אולם אין די במרפאות אלו כדי לתת מענה הולם לכלל האוכלוסייה המבוגרת.

הרפואה הגריאטרית מחלקת את קבוצת האנשים בני 65 ומעלה לעוד ארבע תת קבוצות:

  1. מגיל 65 עד גיל 74 – כאן מדובר באנשים שפרשו זה לא מכבר לגמלאות, ועדיין שומרים על יכולות תפקודיות ושכליות ברמה גבוהה. אנשים אלו בדרך כלל ממשיכים להיות פעילים בחברה, כמו למשל במתן עזרה לילדיהם בגידול הנכדים, בהתנדבות בקהילה למען מטרות כאלו ואו אחרות ובחלקם, אף ממשיכים לעבוד.

  2. מגיל 75 עד גיל 84 – יכולות התיפקוד של אנשים בקבוצת הגילאים הזו, כבר בחלקה פחות טובה מזו שבקבוצה הראשונה. חלק מאנשי קבוצה זו, כבר זקוק לעזרה חלקית ולעתים אף מליאה בתיפקוד היום יומי כפועל יוצא של מגבלות גופניות עקב החמרה במחלות הכרוניות מהן הוא סובל.

  3. מגיל 85 ואילך – ( The Old Old) – כלומר קבוצת הגילאים המאוד מבוגרת. קבוצת גילאים זו הנה הקבוצה הקטנה מבין השלוש, אולם קצב גדילתה הוא הגדול ביותר. כלומר, אנו צפויים למצוא מספר הולך וגדל של אנשים בני 85 שנים ומעלה. חלק גדול מהאנשים בקבוצת גילאים זו, הינו חולה במחלות המצריכות הן טפול רפואי אינטנסיבי מצד אחד, ולעזרה רבה בתפקוד היום יומי עקב ירידה תפקודית הנגרמת על ידי אותן מחלות.

  4. מגיל מאה ואילך- מספר האנשים בקבוצת גיל זו הינו נכון להיום קטן, אולם ילך ויגדל עם השנים ועשוי להגיע ל – 12,000 אלף בשנת 2040.

באילו תחומים מתמקדת רפואת הגיל השלישי (גריאטריה)?

  • הפרעות זיכרון ודמנציה (כמו מחלת אלצהיימר)
  • דיכאון
  • ברור נפילות חוזרות
  • איזון תרופתי
  • אי שליטה על סוגרים
  • שיפור היכולות התפקודיות של האדם המבוגר

האני מאמין של רפואת הגיל השלישי הינו: "מתן חיים לשנים ולוא דווקא שנים לחיים".
כלומר אנו בעד אריכות חיים, אולם נעשה כל אשר לעיל ידינו שאיכות חייו ויכולותיו התפקודיות של החולה הגריאטרי, תהנה גבוהות ככל הניתן.

תוכן עניינים

פרופ' אלי מזרחי

מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטריה

ליצירת קשר, לתיאום ביקורי בית ולקבלת מידע

התקשרו דילוג לתוכן