Search
Close this search box.

המרפאה הגריאטרית / רופא גריאטרי פרטי

מעבר מידע מהיר

מרפאה גריאטרית פרטית - נגישות גבוהה ויחס אישי

מערכת הבריאות הציבורית סובלת מחוסר בכוח אדם ומזמינות בתורים, בפרט לרופאים מומחים. בעוד שתיאלצו להמתין כשלושה חודשים עד לקבלת תור אצל רופא גריאטרי מומחה בקופת החולים, הרי שבמרפאה גריאטרית הזמינות גדולה יותר, שבועות ספורים ואף פחות. במקרה של בעיות המצריכות התערבות מיידית הזמינות אף גדולה עוד יותר.
בניגוד לרופאים בקופות החולים, הנתונים ללחץ זמן אדיר, רופא גריאטרי פרטי ויקדיש פרק זמן ניכר לביקור ממושך וסבלני, יקשיב לכל שאלה וחשש , ויבנה יחס אישי עם המטופל ובני המשפחה. 

רופא גריאטרי פרטי

זמינות טלפונית ופגישות בבית החולה מהוות חלק מרכזי בשירות. ביקור אצל רופא גריאטרי פרטי ייערך כשעה ואף יותר, וככל שמדובר בביקור בית, הזמן אף עשוי, במידת הצורך, להיות ארוך יותר.

התאמת הטיפול במרפאה גריאטרית - גישה כוללנית וממוקדת

רופא גריאטרי פרטי מתרכז במטופל הספציפי, מכיר את כל הפרטים הרפואיים והאישיים שלו ולכן יכול לספק גישה כוללת ומותאמת אישית. הרופא יתייחס לכל צרכי המטופל – פיזיים, נפשיים, תפקודיים וחברתיים.
התאמת התוכנית הטיפולית מתבצעת לאחר הערכה כוללת של המטופל. הערכה זו כוללת שיח ארוך עם המטופל על מנת להבין מה מפריע לו, עיון במסמכים רפואיים ובתיעוד של בדיקות קודמות, כמו גם סיכומים רפואיים מקופת החולים, מעבר על התרופות וההיסטוריה הרפואית של המטופל ובדיקה פיזית על ידי הרופא הגריאטרי המטפל.
ההערכה הכוללת של מצבו של המטופל מתייחסת לכמה היבטים שלו, ובהם מצבו הקוגניטיבי, מצבו הפיזי, אורחות חייו, סביבת המגורים שלו ומצבו הרפואי, מצבו הבריאותי וגם מצבו הנפשי.
כאשר מטופל בגיל השלישי סובל וחלש, החשיבות של ההערכה הכוללת היא קריטית, שכן יש צורך להעריך את המצב הכולל שלו ולא רק את הבעיה שבגינה הוא סובל. בחלק מהמקרים תחום אחד משפיע על השני וגורר אחריו התדרדרות כללית במצבו של המטופל. תיקון של ליקויים אחרים בגוף, יאפשר לגוף להתחזק ולהילחם בצורה הטובה ביותר בגורם שפוגע בו.
כחלק בלתי ניפרד מההערכה הכוללת, נבדק גם הזיכרון וההבנה הקוגניטיבית וכן מצב רוחו של החולה בשאלה באם הוא סובל ממצב רוח ירוד ו/או אף דיכאון.

דיכאון בגיל השלישי והדרך להילחם בו

דיכאון בגיל השלישי הוא נפוץ ועלול לפגום בצורה קשה באיכות חייו של המטופל עד כדי להביאו לסכנת חיים. דרך שיח רגיש ועדין, ינסה הרופא הגריאטרי המומחה לברר את מצבו של המטופל, כך גם על בסיס שיחות עם קרובי משפחתו. לא רבים מודעים לכך, אך גם מדדים מטבוליים, כמו מחסור בחומצה פולית או ב-B12 יכולים להשפיע על מצב הרוח ולהוביל בסופו של דבר לדיכאון.
לרופא גריאטרי יש תפקיד חשוב ביותר באבחון הדיכאון, זיהוי המקור וטיפול כנדרש על מנת לסייע ולשפר את מצבו של המטופל.
במקרים הקיצוניים של דיכאון קשה וסכנה כי המטופל ינסה לפגוע בעצמו, ינחה הרופא את סביבתו העוטפת של המטופל כי עליו להיות בהשכחה מתמדת בשל רמת מסוכנות גבוהה.
אחד המאפיינים של הרפואה בכלל, אך של רפואת הגיל השלישי בפרט, היא שהביטוי לתופעות מסוימות מופיע בתסמינים שונים לגמרי. כך למשל, מי שסובל מדיכאון עלול לסבול מכאבי בטן. הידע, הניסיון והמקצועיות מאפשרים לרופא הגריאטרי את המיומנות לקלף את השכבות וביחד עם המטופל ובני משפחתו להגיע למסקנה הנכונה בעבורו ולשיטת הטיפול המתאימה.

על חמשת ענקי הגריאטריה והשילוב ביניהם

בגריאטריה מתייחסים ל"5 ענקי הגריאטריה", חמשת התחומים העיקריים שמאפיינים את אוכלוסיית הגיל השלישי: דמנציה, דיכאון, נפילות, תרופות ואי שליטה על סוגרים.
טיפול גריאטרי הוכח כמסייע בקיצור אשפוזים בקרב אוכלוסייה זו, בהארכת תוחלת החיים והחשוב מכל – שיפור איכות החיים.
אם נדאג לשים בצד את ה"גריאטרופוביה", להפוך את הרתיעה שלנו מתחום זה להבנה כי מטרתה לסייע לנו, הדרך לשיפור איכות החיים היא במרחק צעד קטן.

מרפאה גריאטרית

המרפאה הגריאטרית

המרפאה הגריאטרית הינה מרפאה המספקת שירותים רפואיים שונים לאוכלוסייה המבוגרת, מגיל 65 ואילך. השירותים הרפואיים במרפאה הגריאטרית כוללים:

הערכה גריאטרית כוללת של החולה המבוגר

מתן ייעוץ על ידי פרופסור אלי מזרחי – מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטריה – לגבי מכלול הבעיות הרפואיות והנפשיות מהן סובל האדם המבוגר. ההערכה הגריאטרית הכוללת המבוצעת על ידי הרופא הגריאטר כוללת:

א. הערכת יכולותיו השכליות של החולה הגריאטרי.
ב. האם החולה הגריאטרי סובל מבעיה נפשית כגון דיכאון.
ג. בדיקה גופנית מקיפה של החולה הגריאטרי הערכת מצבו הרפואי על סך המחלות מהן הוא סובל.
ד. איזון תרופתי – ביצוע הערכה של מידת נחיצות נטילת תרופות כאלו ואו אחרות על ידי האדם המבוגר תוך התאמת טפול תרופתי שיספק פתרון הולם למצבו הרפואי של האדם המבוגר.
ה. הערכה תפקודית של החולה הגריאטרי וזיהוי גורמים ע"י פסיכוגריאטר שבמידה ויטופלו, אזי המצב התפקודי של החולה ישתפר.
ו. ברור נפילות חוזרות – אבחון הבעיה, זיהוי גורמי סיכון לנפילות ודרכים למניעת נפילות נוספות בעתיד.

כתיבת תעודת רופא לצורך מינוי אפוטרופוס

במקרים בהם האדם המבוגר סובל מירידה משמעותית ביכולת השכלית שלו (לדוגמא דמנציה) ואו ממגבלה גופנית קשה הוא זקוק למינוי אפוטרופוס לענייני רכוש וגוף. לצורך כך עליו לעבור הערכה על ידי  פסיכוגריאטר מומלץ  ובמידה וימצא מתאים, ימלא תעודת רופא לצורך מינוי אפוטרופוס. במסגרת ההערכה זו יבדוק הרופא הגריאטר:

א. את יכולותיו השכליות של החולה הגריאטרי.
ב. האם החולה סובל מבעיה נפשית כמו דיכאון, מחשבות שווא ואו חזיונות שווא.
ג. מצבו הרפואי של החולה הגריאטרי ומהן התרופות שהוא לוקח.
ד. מצבו התפקודי של החולה הגריאטרי. 

על פי הערכה מקיפה זו יחליט פסיכוגריאטר , באם החולה הגריאטרי אכן זקוק לכך שימונה לו אפוטרופוס לענייני רכוש, ואו לענייני גוף ואו לענייני רכוש וגוף.

חוות דעת רפואית ע"י פסיכוגריאטר מומלץ לגבי היותו של אדם כשיר לחתום על צוואה בעודו בחיים

אדם מבוגר,מגיל 65 ואילך, במידה ורוצה לערוך צוואה, מומלץ שקודם לחתימה הוא יעבור הערכה על ידי מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטריה, על מנת שיבדוק באם אותו אדם מבוגר אומנם נימצא במצב שכלי, המאפשר לו לחתום על הצוואה. חוות דעת זו תצורף לצוואה, כך שעם הגיעו של האדם המבוגר ל-120, ניתן יהיה לממש את צוואתו מבלי שתועלה הטענה מצד זה ואו אחר לגבי יכולתו השכלית של המנוח לערוך ולחתום על הצוואה בעודו בחיים.

הערכות תפקודיות

לצורך הגשה לביטוח סיעוד פרטי, ביטוח לאומי ואו כחוות דעת מומחה לבתי משפט- הערכה תפקודית תבוצע על ידי רופא גריאטר במידה וחלה החמרה במצבו התפקודי של החולה הגריאטרי ועקב כך הוא זקוק לעזרה רבה בתפקודים היום יומיים (לבוש, רחצה, הליכה, כניסה ויציאה מהמיטה, שליטה על צרכים ואכילה, וכן במידה וישנה עדות לירידה משמעותית ביכולת השיכלית של החולה). הערכה שכזו עשויה לסייע רבות בידי החולה ובני משפחתו בקבלת עזרה לחולה הגריאטרי בתפקודיו היום יומיים.

הפרעות זיכרון

אבחון וטפול בהפרעות זיכרון בגיל המבוגר (לדוגמא – דמנציה) ומתן ייעוץ לחולה ולבני משפחתו בתחום.

דיכאון

אבחון הבעיה, טפול מתאים ומעקב.

איזון תרופתי

ביצוע הערכה של מידת נחיצות נטילת תרופות כאלו ואו אחרות על ידי האדם המבוגר. התאמת טפול תרופתי שיספק פתרון הולם למצבו הרפואי של האדם המבוגר.

ברור נפילות חוזרות

אבחון הבעיה, זיהוי גורמי סיכון לנפילות ודרכים למניעת נפילות נוספות בעתיד.

אלי מזרחי - רופא גריאטרי מומחה

פרופ' אלי מזרחי הינו מומחה בגריאטריה פסיכוגריאטריה בעל ותק של מעל 35 שנה. בוגר בית הספר לרפואה בטכניון, חיפה. התמחה ברפואה גריאטרית במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה ובבית חולים ע"ש פלימן בחיפה.
בעבר שימש כמנהל מחלקה גריאטרית שיקומית א' במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. וכמנהל הרפואי של המרכז הרפואי גריאטרי "שמואל הרופא", באר יעקב. 

רופא גריאטרי פרטי

פרופ' מזרחי מרצה בבית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב וכמו כן משמש כיום כמרצה בשני קורסים, במסגרת תואר שני בגרונטולוגיה באוניברסיטת בר – אילן ובמכללה האקדמית בנתניה.
מרפאתו הגריאטרית של פרופ' מזרחי מספקת שירותים רפואיים שונים לאוכלוסייה המבוגרת, מגיל 65 ואילך. השירותים הרפואיים במרפאה הגריאטרית כוללים, בין היתר: הערכות תפקודיות, הפרעות זיכרון, דיכאון, איזון תרופתי, ברור נפילות חוזרות וחוות דעת רפואית ע"י פסיכוגריאטר מומלץ לגבי היותו של אדם כשיר לחתום על צוואה בעודו בחיים.

תוכן עניינים
פרופ' אלי מזרחי - גריאטר פסיכוגריאטר

פרופ' אלי מזרחי

מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטריה

ליצירת קשר, לתיאום ביקורי בית ולקבלת מידע

פרופ' אלי מזרחי
מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטריה
ליצירת קשר, לתיאום ביקורי בית ולקבלת מידע
התקשרו דילוג לתוכן